ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

Η Σπηλιά (το χωριό), όπως αναφέρει η παράδοση πήρε το όνομα της από τη μεγάλη Σπηλιά που βρίσκεται στο ύψωμα της Μαραθοκεφάλας, μέσα στην οποία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Το χωριό ήταν γνωστό από την περίοδο της Ενετοκρατίας, στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες και ξωκλήσια όλα μοναδικής αρχιτεκτονικής, τα οποία χρονολογούνται από τον 14 αιώνα και μετά.

Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο τμήματα το παλιό όπου βρίσκεται η υποδοχή, αίθουσα πρωινού, η ταβέρνα, ο χώρος εκδηλώσεων η πισίνα και 20 δωμάτια, και το νέο κτίριο αμέσως μετά το γεφυράκι όπου βρίσκεται η εσωτερική πισίνα, χώρος spa και 10 επιπλέον δωμάτια.

Ο χώρος της υποδοχής ήταν το παλιό λιοτρίβι του χωριού, όπου λειτουργούσε έως και το 1978. Οι μυλόπετρες που διακοσμούν την υποδοχή είναι πάρα πολύ παλιές ενώ η πρέσα αρκετά μεταγενέστερη.

Στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα η ταβέρνα, υπήρχαν τα ερείπια ενός Ενετικού και στην συνέχεια Τούρκικου σπιτιού, το οποίο με τα χρόνια είχε μισογκρεμιστεί και καλυφθεί από χώματα, βάτα και άλλα φυτά. Αρχικά αγοράστηκε το Λιοτρίβι (χώρος υποδοχής), και στη συνέχεια η έκταση της ταβέρνας όπου ήταν ένα περιβόλι με πορτοκαλιές και κάποια ερείπια. Κανείς δεν περίμενε, ακόμα και οι άνθρωποι που ζούσαν στο χωριό ότι πίσω από αυτό το απροσπέλαστο χάος των ερειπίων, υπήρχε μια ακόμη ιστορική αρχιτεκτονική κληρονομία.

Παρελθόν & Παρόν του ξενοδοχείου Spilia Village - Πατήστε στη φωτογραφία για να δείτε ολόκληρο το άλμπουμ

Τα περισσότερα δωμάτια του παλαιού κτιρίου ήταν παλιές κατοικίες που αναστηλώθηκαν και διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την προϋπάρχουσα αρχιτεκτόνικη. Κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα, διότι η κατασκευή τους βασίστηκε στην αρχική μορφή του χώρου. Ενώ το νέο κτίριο έχει στοιχεία της αρχιτεκτονικής του παλαιού, αλλά οι διαστάσεις και η μορφή των δωματίων είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Spilia Village Hotel, Εμμανουήλ Τριποδάκης, ήρθε για πρώτη φορά στο χωριό το έτος 2000, σε μια παρορμητική αναζήτηση των προγονικών του καταβολών. Ο παππούς του είχε γεννηθεί και ζήσει στην Τουρκοκρατούμενη τότε Σπηλιά από το 1871 έως και το 1890 όπου έφυγε για να σπουδάσει στην Αθήνα, και τη συνέχεια να πολιτευτεί με το κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ως βουλευτής Κισσάμου.

Η απόφαση του να αγοράσει τα παλιά σπίτια και να δημιουργήσει αυτό το ξενοδοχείο σε αυτόν το χώρο… έγινε από νοσταλγία, ανάγκη να κατάγεσαι από κάπου και να έχεις κάτι που να σου ανήκει εκεί… και με πολύ… πάρα πολύ αγάπη και σεβασμό σε ότι μας δένει με το παρελθόν και πιστοποιεί την ύπαρξη και τη συνέχεια μας.